Afdelingens brugsvand

Afdelingen har installeret et blødgøringsanlæg. Blødgøringsanlægget fjerner kalk fra vores brugsvand, og brugsvand er alt det vand, vi har i lejlighederne. Det er altså både koldt og varmt vand, vand til vaskemaskiner og opvaskemaskiner og alt vand på badeværelset mv.

Vandet, som Århus kommune leverer, har en hårdhed på ca. 17 °dH. Hårdheden er udtryk for, hvor meget kalk, der er i vandet. Vores blødgøringsanlæg reducerer vandets hårdhed til mellem 6 og 7 °dH. Det blødgjorte vand har en række fordele, og man skal være opmærksom på følgende:

  1. Opvaskemaskiner og andre maskiner, der har indstillinger til vandets hårdhed, skal indstilles til den nye hårdhed på mellem 6 og 7 °dH. Der skal dermed bruges mindre salt i feks. opvaskemaskinen.
  2. Både ved almindelig rengøring og personlig hygiejne skal der bruges mindre sæbe. Dosering af vaskemiddel i vaskemaskine og opvaskemaskine kan også reduceres. Se i øvrigt doseringsoplysninger på vaskemidlerne, hvor der som regel står ”blødt vand”, ”middelhårdt vand” eller ”hårdt vand”. Hvor vi før skulle dosere efter hårdt vand, skal der nu doseres efter blødt vand.
  3. Behovet for afkalkning af bla. fliser i badeværelset og vandhaner bliver mindre. Da der stadig er lidt kalk i vandet, vil der stadig skulle afkalkes en gang i mellem. Den mindre kalk ændrer dog ikke på behovet for almindelig rengøring.
  4. Hvis man går meget op i kaffe og te, vil man opleve, at doseringen og måske trækketiden kan/skal reduceres for at opnå samme smagsintensitet som ved hårdt vand.

 

For den teknisk interesserede

Når man vasker med hårdt vand dvs. vand med stort kalkindhold går en stor del af sæben til at binde kalken i vandet (der opstår ”kalksæbe”). Først når sæben har bundet kalken i vandet, vil der være sæbe til overs til vask/rengøring. Det er derfor, man skal dosere mindre sæbe ved blødt vand.

Den proces, der fjerner en stor del af kalken i vandet, benytter almindeligt salt. Der er altså ingen kemikalier eller andre mystiske/usikre stoffer involveret i at fjerne kalken.

Hvorfor fjerner man ikke al kalken i vandet? Det gør man ikke, fordi vandet smager bedre med en lille mængde mineraler i. Ved slet ingen kalk i vandet kan der også være risiko for tæring i vandrørene. Afskylning/udskyldning af sæbe vil være besværligt ved en lavere vandhårdhed.

Vands hårdhed er meget varierende forskellige steder i landet – og også i udlandet. Mange steder har vandet altid været blødt.

Venlig hilsen

Afdelingsbestyrelsen, afd. 75 - Havnen.