PLADS TIL NATUREN

Naturen er trængt og flere tusinde arter er kritisk truet i Danmark og det skyldes overvejende at deres levesteder er forsvundet med intensivt land- eller skovbrug med brug af sprøjtemidler, fældning af levende hegn og dræning af naturlige vandhuller. 

Derfor har vi sat gang i indsatsen Plads til Naturen. Vi vil skabe levesteder for nogle de mindste dyr - eksempelvis ved at etablere flere områder med vilde planter, grønne korridorer, vandhuller og ved at lade gamle udgåede træer stå som levesteder for insekter og fugle.

Du vil derfor opleve, at vi i AAB's grønne områder giver bedre plads til naturen.

Du kan blandt andet finde: 

En sten i solen 

Både smådyr, insekter og firben har brug for varmesten for at holde kropstemperaturen oppe. På den måde får de energi til at bevæge sig rundt, søge efter føde og formere sig.
Når vi laver en stenbunke, stensætning, eller placerer store sten på steder, hvor der kommer meget sollys i løbet af dagen, kan vi skabe varmesten, der giver liv.
 

Insektbo og fuglekasser 

Gode levesteder er afgørende for havens små dyr. Forskellige insekter trives i forskellige typer bo. Vi skaber derfor forskellige typer af insektbo for at hjælpe dyrene lidt på vej.
 

Vi lader græsset stå - lidt længere 

Når vi vil give plads til naturen i AAB, handler det ikke om at droppe græsslåning helt. Det handler om at slå bevidst, så vi opnår det rigest mulige blomsterflor og den højst mulige biodiversitet. 
Sjældnere slåning giver optimale forhold for urterne, der kan vokse, blomstre, danne frugter og sprede frø. Dette gavner mange arter, såsom fugle og insekter, som nu vil kunne finde føde i den ellers ensformige græsplæne. 
 

Vi vælger danske planter 

Hvor det er muligt, vælger vi hjemmehørende planter. Danske planter er vigtige for danske insekter. Planterne og dyrene har igennem tiden udviklet sig sammen - i flere tilfælde så tæt, at de ikke kan leve uden hinanden. Planterne har brug for bestøvning, og insekterne har brug for planterne som føde og levested.
De danske planter er tilpasset vores klima, jordbund, bakterier, svampe og så videre, og derfor er arterne mere robuste og trives bedre her.
 

Vi laver kvashegn 

I stedet for at smide grene, blade og kviste ud som haveaffald, kan det samles i en bunke eller som et dekorativt hegn. På den måde skaber vi et effektivt levested til de svampe og insekter, som er med til at nedbryde træet langsomt. 
Nogle tror desværre, at kvashegn tiltrækker rotter. Det er ikke rigtigt, men man skal eksempelvis aldrig putte nedfaldsfrugt i et kvashegn.
 

Formuldningsbed 

Når vi samler større bunker af blade og mindre afklip, kan det blive til et formuldningsbed. Modsat kompost, skal et formuldningsbed ikke luftes, men kun tilføres nyt materiale. 
Nedfaldsbladene fungerer også perfekt som gemmesteder for insekter og smådyr, ligesom de er et velegnet spisekammer for de overvintrende fugle. 
Jo flere uforstyrrede områder, vi har i de grønne områder, jo rigere et dyreliv vil der også være. 
 

Vand i de grønne områder 

Både de små pattedyr, fugle og insekter har brug for at drikke vand. Det gælder selvfølgelig om sommeren, men det giver også mening at have vand i de grønne områder om vinteren.  
Samtidig er regnvand en stadig større udfordring, og derfor det er derfor nødvendigt at tilpasse vores grønne områder. Det er også til gavn for både naturen og samvittigheden. 
Derfor skaber vi regnbed. Her kan vi give regnvandet lov til at skabe variation og levesteder for dyr og planter, der ellers kan være svære at have i en byhave.